Cursuri pregatire profesionala
Atestate profesionale
Venim in intampinarea nevoilor de pregatire profesionala continua a personalului specializat din domeniul transporturilor rutiere cu o gama completa de cursuri pentru specializari aplicabile in acest domeniu. Societatea noastra este autorizata conform reglementarilor in vigoare si acreditata sa organizeze urmatoarele cursuri, in vederea obtinerii atestatelor profesionale.
Fii pregatit si autorizat ca sa ai mereu “prioritate de trecere“!
CURSURI ORGANIZATE DE CENTRUL DE PREGATIRE ALEXFLO 2005 SRL BUZAU
Potrivit art. 1 alin. (3) din Anexa nr. 1 la OMT nr. 1214/2015 pot avea acces la pregătirea și atestarea profesională ca manager de transport, persoanele absolvente de liceu și care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 8 alin.(2) din Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 referitoare la reședință, după cum urmează:
Conţinut dosar pentru inscriere :
• cerere tip
• copie act de identitate
• copie diplomă de absolvire a liceului cu sau fara bacalaureat ;
Examenul teoretic susținut în vederea atestării profesionale inițiale a managerilor de transport constă în următoarele probe:
• a) o proba la calculator, cu durata de doua ore, cuprinzând un chestionar cu 100 de întrebări care au 4 variante de răspuns dintre care doar una este corectă;
• b) o probă scrisă, cu durata de două ore, cuprinzând un studiu de caz cu 20 de întrebări.
Pentru promovarea examenului candidații trebuie să obțină cel puțin 60% din totalul punctelor acordate per total la cele două probe, fără ca procentajul punctelor obținute la fiecare probă să fie mai mic de 50% din punctele posibile.
Conţinut dosar pentru inscriere:
• cerere tip
• copie act de identitate
• copie certificat de competenta profesionala pentru manageri de transport eliberat de ARR ;
Evaluarea actualizării cunoştinţelor constă în analiza răspunsurilor date de candidat la întrebările din studiul de caz care conține 10 întrebări și care trebuie rezolvat într-o oră.
Pentru a se considera îndeplinită cerința privind actualizarea cunoștințelor, candidatul trebuie să realizeze cel puțin 50% din totalul punctelor de la studiul de caz.
În urma evaluării, comisia eliberează candidatului o fișă de evaluare în care se consemnează actualizarea/neactualizarea cunoștințelor. De asemenea, comisia reține un exemplar original al fișei de evaluare pe care candidatul a semnat pentru luarea la cunoștință privind conținutul.
Potrivit art. 1 alin. (2) din Normele aprobate prin HG nr. 879/2016, pot avea acces la pregătirea profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 7^1 alin. (1) lit. b)-d) din Lega nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, adică:
• – respectă condiţiile de onorabilitate prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) pct. 1;
• – este absolvent de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
• – are reşedinţa curentă în România, în sensul prevederilor art. 26 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 60 din 28 februarie 2014.
Condițiile de onorabilitate prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) pct. 1 din Legea nr. 38/2008 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite dacă din certificatul de cazier judiciar rezultă că persoana în cauză nu a fost condamnată pentru:
• – infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
• – infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
• – infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
• – infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
• – infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
• – infracţiuni contra patrimoniului.
Conţinut dosar pentru inscriere :
• cerere tip
• copie act de identitate
• copie diplomă de absolvire a liceului cu sau fara bacalaureat,
• copie de pe certificatul de competenţă profesională a persoanei desemnate să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de persoane, valabil, sau de pe certificatul de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, valabil;
• cazier judiciar,din care sa rezulte ca nu a fost condamnat definitiv pentru :
• – infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
• – infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
• – infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
• – infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
• – infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
• – infracţiuni contra patrimoniului.
Examenul pentru obținerea certificatului de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere constă în rezolvarea unui chestionar cu 60 de întrebări care trebuie rezolvat în 60 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă.
Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 42 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pot avea acces la pregătirea și atestarea profesională pentru profesor de legislație rutieră persoanele care au absolvit o instituţie acreditată de învăţământ superior de lungă durată în specialităţile ştiinţe juridice sau tehnice.
Pe lângă condiţia de studii, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
• a) să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani;
• b) să deţină permis de conducere valabil cel puţin pentru categoria B cu o vechime de cel puţin 5 ani;
• c) să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimul an sau mai mult de două ori în ultimii 15 ani pentru consum de alcool;
• d) să nu fi avut anulat permisul de conducere în ultimii 10 ani;
• e) să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;
• f) să nu fi fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luarea sau darea de mită, trafic de influenţă, trafic sau consum ilicit de droguri, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;
Conţinut dosar pentru inscriere :
cerere tip;
actul de identitate, în copie;
permisul de conducere, în copie;
actul de studii, în copie legalizată;
cazier auto sau alt document echivalent, în original, având valabilitate de 30 de zile, din care să rezulte că solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. c) şi d) din Normele privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto, aprobate prin OMT nr. 733/2013, cu modificările și completările ulterioare, sau declaraţie notarială pe proprie răspundere, în cazul cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, din care să reiasă că nu a avut permisul anulat sau suspendat pentru motivele prevăzute art. 7 din Normele mai sus menționate;
aviz medical şi psihologic valabile, în original, cu menţiunea “apt” pentru profesor de legislatie rutiera;
certificatul de cazier judiciar, în original, din care să rezulte că solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7, alin. (1) lit. f) din Normele mai sus menționate;
Examenul pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră constă în următoarele probe:
• a) probă scrisă, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea autovehiculului, constând într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute; această probă este susţinută în sistem informatic;
• b) probă orală pentru evaluarea capacităţilor psihopedagogice, care constă în prezentarea unei teme din domeniul legislaţiei rutiere şi conducerii preventive, a cărei durată este de minim 15 minute.
Pentru promovarea examenului, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 54 de întrebări din testul tip grilă, iar la proba orală să obţină calificativul admis (cel puțin nota 7).
Examenul pentru reînnoirea atestatului de profesor de legislaţie rutieră constă în susținerea probei de la lit. a). Pentru promovarea examenului pentru reînnoirea atestatului, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 54 de întrebări din testul tip grilă.
Întrebările din testul grilă au patru variante de răspuns dintre care pot fi corecte una, două, trei ori toate cele 4 variante de răspuns sau niciuna dintre ele.
La finalizarea testului – grilă, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pot avea acces la pregătirea și atestarea profesională a instructorilor auto, solicitanții care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat sau sunt absolvenți ai școlilor de maiștri în specialitatea auto.
Pe lângă condiţia de studii, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
• a) să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani;
• b) să deţină permis de conducere valabil pentru minim categoria pentru care solicită atestarea de cel puțin 5 ani;
• c) să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimul an sau mai mult de două ori în ultimii 15 ani pentru consum de alcool;
• d) să nu fi avut anulat permisul de conducere în ultimii 10 ani;
• e) să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;
• f) să nu fi fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luarea sau darea de mită, trafic de influenţă, trafic sau consum ilicit de droguri, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;
Conţinut dosar pentru inscriere :
cerere tip;
actul de identitate, în copie;
permisul de conducere, în copie;
actul de studii, în copie legalizată;
cazier auto sau alt document echivalent, în original, având valabilitate de 30 de zile, din care să rezulte că solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. c) şi d) din Normele privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto, aprobate prin OMT nr. 733/2013, cu modificările și completările ulterioare, sau declaraţie notarială pe proprie răspundere, în cazul cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, din care să reiasă că nu a avut permisul anulat sau suspendat pentru motivele prevăzute art. 7 din Normele mai sus menționate;
aviz medical şi psihologic valabile, în original, cu menţiunea “apt” pentru instructor de conducere auto;
certificatul de cazier judiciar, în original, din care să rezulte că solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7, alin. (1) lit. f) din Normele mai sus menționate;
adeverinţa eliberată de către şcoala/şcolile de conducători auto în cadrul căreia/cărora instructorul auto a activat, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3 alin. (2) sau alin.(4) precum şi atestatul de instructor auto valabil, pentru categoriile prevăzute la art. 3, alin. (1) şi alin. (2), după caz(in cazul extinderii de categorii).
Examenul pentru obţinerea/extinderea atestatului de instructor auto constă în următoarele probe:
• a) probă scrisă, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea autovehiculului, constând într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute; această probă este susţinută în sistem informatic;
• b) probă practică, în trafic, pentru fiecare categorie pentru care se solicită atestarea, având o durată de 30 minute, destinată evaluării cunoştinţelor, competenţelor şi capacităţilor pedagogice necesare desfăşurării procesului de pregătire practică.
Pentru promovarea examenului , candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 48 de întrebări din testul tip grilă, iar la proba practică să obţină calificativul admis.
Întrebările din testul grilă au patru variante de răspuns dintre care pot fi corecte una, două, trei ori toate cele 4 variante de răspuns sau niciuna dintre ele.
Examenul pentru reînnoirea atestatului de instructor de conducere auto:
Examenul constă într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute și care este susţinută în sistem informatic.
Pentru promovarea examenului , candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 48 de întrebări din testul tip grilă, iar la proba practică să obţină calificativul admis.
Întrebările din testul grilă au patru variante de răspuns dintre care pot fi corecte una, două, trei ori toate cele 4 variante de răspuns sau niciuna dintre ele.
La finalizarea testului – grilă, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pentru a se înscrie la cursurile de pregătire iniţială, candidaţii trebuie să deţină permis de conducere valabil, eliberat sau recunoscut de autoritatea competentă din România, pentru cel puţin una dintre categoriile de vehicule: B, C1, C, Tr., BE, C1E, CE.
Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri periculoase trebuie să urmeze un curs de bază care are drept obiective principale:
- a) informarea conducătorilor auto asupra riscurilor inerente transportului de mărfuri periculoase;
- b) prezentarea noţiunilor de bază indispensabile pentru reducerea la minimum a riscului de producere a unui eveniment;
- c) în caz de incident sau accident să fie capabili să ia măsurile necesare pentru propria lor siguranţă, pentru siguranţa publicului, pentru protecţia mediului, precum şi pentru a limita efectele evenimentului.
Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri periculoase în cisterne fixe sau demontabile, cu o capacitate mai mare de 1 m3, conducătorii de vehicule-baterie cu o capacitate totală mai mare de 1 m3 şi conducătorii vehiculelor care transportă mărfuri periculoase în containere-cisternă, cisterne mobile sau CGEM (containere de gaze cu elemente multiple) cu o capacitate individuală mai mare de 3 m3 pe o unitate de transport trebuie să urmeze, în plus faţă de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul în cisterne.
Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri sau obiecte explozive aparținând clasei 1, definită în Partea a 2 a A.D.R. trebuie să urmeze, în plus faţă de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul mărfurilor din această clasă.
Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă materiale radioactive aparținând clasei 7 definită în Partea a 2 a A.D.R., trebuie să urmeze, în plus faţă de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul mărfurilor din această clasă.
Conţinut dosar pentru inscriere :
- cerere tip
- copie permis de conducere;
- copie act de identitate.
Examenul cuprinde următoarele probe:
- a) pentru cursul de bază (cunoscut și sub denumirea de transport în colete al mărfurilor periculoase): un chestionar cu 30 de întrebări cu patru variante de răspuns dintre care una este corectă, care trebuie rezolvate în 30 de minute.
- b) pentru cursurile de specializare pentru transportul în cisterne, pentru transportul mărfurilor din clasa 1 sau pentru transportul mărfurilor din clasa 7: câte un chestionar cu 20 de întrebări cu patru variante de răspuns dintre care una este corectă, care trebuie rezolvate în 20 de minute.
Candidaţii sunt consideraţi admişi dacă au răspuns corect la cel puţin 70% din întrebările aferente fiecărui chestionar, adică cel puțin 21 de răspunsuri corecte pentru examenul aferent cursului de bază și respectiv cel puțin 14 răspunsuri corecte pentru examenele aferente celor trei cursuri de specializare.
Pot susţine proba pentru cursurile de specializare doar candidaţii care au promovat proba pentru cursul de bază şi cei care îşi extind categoriile de valabilitate ale certificatului A.D.R.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pot avea acces la pregătirea și atestarea profesională a consilierilor de siguranță persoanele care sunt cel puțin absolvente de liceu.
Conţinut dosar pentru inscriere :
- cerere tip
- copie act de identitate
- copie diplomă de absolvire a liceului cu sau fara bacalaureat (12 clase) ;
Tipurile de mărfuri periculoase pentru care se poate susține examinarea in vederea eliberarii certificatului sunt următoarele:
- a) mărfuri din clasa 1 (explozivi);
- b) mărfuri din clasa 2 (gaze);
- c) mărfuri din clasa 7 (materiale radioactive);
- d) mărfuri din clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 şi 9 (solide şi lichide). Acest modul acoperă şi modulul prevăzut la lit. f);
- e) mărfurile clasificate cu numerele ONU 1202, 1203, 1223, 3475 şi carburantul de aviaţie clasificat cu numerele ONU 1268 sau 1863 (carburanţi lichizi).
Pentru fiecare dintre tipurile de marfuri mentionate, examenul se desfăşoară în două etape:
- a) o probă scrisă care constă într-un chestionar care conţine câte un set de 40 de întrebări cu 4 variante de răspuns, din care una corectă, care trebuie rezolvate în 30 minute, şi
- b) un studiu de caz cu un total de 10 intrebari prin care candidatul trebuie să demonstreze că deţine cunoştinţele necesare pentru a îndeplini sarcinile ce revin consilierului de siguranţă care trebuie rezolvat în 60 minute. Pentru rezolvarea studiilor de caz candidaţii pot consulta textul Anexelor A şi B la Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificările şi completările ulterioare, disponibil pe pagina de internet a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R.
Pentru promovarea examenului candidaţii trebuie să răspundă corect la un număr de 70% din numărul întrebărilor din chestionar şi să realizeze cel puţin 70% din punctajul maxim la studiul de caz. Prin urmare, pentru promovarea examenului, candidatului trebuie realizeze cel puțin 28 de răspunsuri corecte la întrebările chestionarului și respectiv cel puțin 7 răspunsuri corecte la întrebările studiului de caz.
În conformitate prevederile art. 1 alin. (7) din Normele privind pregătirea și atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin OMT nr. 1214/2015, pot obţine în România CPC doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- a) îşi au reşedinţa în România, aşa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) sunt angajaţi de o întreprindere stabilită în România
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere(categoria C,C1 obtinuta anterior datei de 10.09.2009);
- copie act de identitate;
Examenul pentru obținerea CPC este format dintr-un chestionar cu 30 de întrebări tip grilă, generat de aplicația informatică de examinare, care trebuie rezolvat în 30 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă.
Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 21 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
În conformitate prevederile art. 1 alin. (7) din Normele privind pregătirea și atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin OMT nr. 1214/2015, pot obţine în România CPC doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- a) îşi au reşedinţa în România, aşa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) sunt angajaţi de o întreprindere stabilită în România
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere (categoria D,D1 obtinuta anterior datei de 10.09.2008)
- copie act de identitate
Examenul pentru obținerea CPC este format dintr-un chestionar cu 30 de întrebări tip grilă, generat de aplicația informatică de examinare, care trebuie rezolvat în 30 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă.
Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 21 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pentru a se înscrie la cursurile de pregătire pentru obţinerea certificatului pentru transport agabaritic, candidaţii trebuie să deţină permis de conducere categoria CE valabil, eliberat sau recunoscut de autoritatea competentă din România.
Obţinerea certificatul pentru transport agabaritic este condiţionată de deţinerea certificatului de pregătire continuă (CPC) sau a certificatului de calificare inițială (CPI) pentru transportul de mărfuri.
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere(obligatoriu categoria CE);
- copie act de identitate;
Examenul pentru obținerea certificatului pentru transport agabaritic este format dintr-un set de 20 de întrebări tip grilă care trebuie rezolvate în 20 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă. Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 14 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi sau de inchiriere, conducătorul auto trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- a) să aibă permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel puţin 2 ani;
- b) să deţină certificat de atestare profesională valabil;
- c) să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic;
- d) să aibă vârsta minimă de 21 de ani;
- e) să nu aibă menţiuni în certificatul de cazier judiciar privitoare la faptele prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) pct. 1 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, respectiv să rezulte că persoana in cauza nu a fost condamnata pentru:
- – infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
- – infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
- – infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
- – infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
- – infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
- – infracţiuni contra patrimoniului.
Conţinut dosar pentru inscriere:
- actul de identitate în termen de valabilitate, în copie, din care să rezulte că are cel puțin 21 de ani;
- permisul de conducere în termen de valabilitate, în copie, cu o vechime de cel puțin 2 ani pentru categoria B;
- adeverinţa eliberată de serviciul poliţiei rutiere, din care să rezulte că în ultimul an nu a avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul pentru conducerea autovehiculului sub influenţa alcoolului sau a substanţelor stupefiante ori nu au fost implicaţi în accidente rutiere soldate cu victime, din culpa lor;
- aviz medical şi psihologic valabile, în copie, din care să rezulte că este apt pentru transportul de persoane (eliberate de unități agreate de M.T.);
- certificatul de cazier judiciar, în care să nu fie înscrise mențiuni privitoare la faptele prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) pct. 1 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, respectiv să rezulte că aceasta nu a fost condamnată pentru:
- – infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
- – infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
- – infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
- – infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
- – infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
- – infracţiuni contra patrimoniului.
VIZAREA atestatului pentru conducătorii auto care efectuează transport rutier în regim de taxi sau de inchiriere , conform Legii nr 38/2003(la fiecare 5 ani);
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere;
- copie act de identitate;
- aviz medical si aviz psihologic in original cu mentiunea”apt transport persoane in regim TAXI sau INCHIRIERE (Policlinica CFR sau Centrul medical MEDINVEST);
- atestat TAXI sau INCHIRIERE cu valabiltate pentru data examenului
Examenul pentru obținerea certificatului de atestare profesională pentru transport de persoane în regim de taxi/inchiriere sau pentru vizarea acestuia este format dintr-un set de 20 de întrebări tip grilă care trebuie rezolvate în 20 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă.
Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 14 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Candidatul care nu a promovat examenul pentru obținerea certificatului de atestare profesională are dreptul la o nouă examinare după maxim 15 zile. După al doilea examen nepromovat, conducătorul auto mai poate solicita o nouă examinare numai după absolvirea unui curs nou curs de pregătire profesională.
Pentru a se înscrie la cursurile de pregătire pentru obţinerea certificatului pentru transport de vehicule avariate trebuie să dețină permis de conducere pentru cel puțin una dintre categoriile BE, C1, C1E, C sau CE valabil, eliberat sau recunoscut de autoritatea competentă din România.
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere;
- copie act de identitate;
Examenul pentru obținerea certificatului pentru transport de vehicule avariate este format dintr-un set de 20 de întrebări tip grilă care trebuie rezolvate în 20 de minute. Fiecare întrebare are patru variante de răspuns dintre care una singură este corectă.
Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări, adică la cel puțin 14 de întrebări.
La finalizarea examenului, punctajul și calificativul admis/respins obținute de fiecare candidat sunt afișate automat pe ecranul terminalului unității PC la care acesta a susținut examenul.
Pot obţine în România CPI doar conducătorii auto care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- a) sunt cetăţeni sau resortisanţi ai unui stat membru al Uniunii Europene care îşi au reşedinţa în România, aşa cum este aceasta definită în art. 14 din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind echipamentul de înregistrare în transportul rutier, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) sunt cetăţeni sau resortisanţi ai unor state nemembre ale Uniunii Europene care sunt angajaţi de o întreprindere stabilită în România sau au dobândit dreptul de a munci în România.
Pentru a-și putea exercita ocupația, conducătorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzătoare pentru cel puțin una dintre categoriile C1, C1E, C şi CE, respectiv D1, D1E, D şi DE, trebuie să deţină un nivel minim de cunoştinţe necesare desfăşurării profesiei, cunoştinţe ce trebuie actualizate periodic.
Certificatul de calificare profesională iniţială, denumit în continuare CPI reprezintă dovada calificării profesionale iniţiale, şi poate fi obţinut conform prevederilor Normelor din Anexa nr. 2 la OMT nr. 1214/2015
Sunt exceptați de la obligativitatea calificării iniţiale conducătorii auto care sunt:
- a) titularii unui permis de conducere pentru cel puțin una dintre categoriile D1, D1E, D şi DE, eliberat până la data de 9 septembrie 2008;
- b) titularii unui permis de conducere pentru cel puțin una dintre categoriile C1, C1E, C şi CE, eliberat până la data de 9 septembrie 2009.
Conţinut dosar pentru inscriere:
- cerere tip
- copie permis de conducere (CPI marfa -categoria C,C1 obtinuta dupa data de 09.2009 sau CPI persoane -categoria D,D1 obtinuta dupa data de 10.09.2008)
- copie act de identitate
Examenul pentru obținerea CPI este compus dintr-un examen teoretic și unul practic.
Examenul teoretic este format din două probe:
- a) o probă cu durata de 2 ore care constă dintr-un chestionar cu 100 de întrebări cu 4 variante de răspuns din care una corectă, testul având cel puţin o întrebare pentru fiecare obiectiv dintre obiectivele generale şi cele specifice tipului de transport, respectiv transport de mărfuri sau persoane, prevăzut în Anexa nr. 2a) la OMT nr. 1214/2015;
- b) o probă cu durata de 2 ore care constă din 6 studii de caz care au în total de 20 de întrebări.
Candidatul este considerat admis dacă a răspuns corect la cel puţin 70% din întrebări şi a obţinut minimum 70% din punctajul maxim cumulat al studiilor de caz. Prin urmare, pentru promovarea examenului, candidatului trebuie realizeze cel puțin 70 de răspunsuri corecte la întrebările chestionarului și respectiv cel puțin 14 răspunsuri corecte la întrebările studiilor de caz.
Atât la proba de la calculator cât si la studiul de caz nu se acordă fracțiuni de punct; răspunsul incomplet/greșit se va puncta cu 0, iar un răspuns corect va fi punctat cu 1; la studiul de caz răspunsul corect este acela care satisface cerințele din enunțul întrebării.
Candidaţii declaraţi admişi la examenul teoretic vor putea susţine examenul practic, care este format din următoarele probe:
- a) o probă de conducere destinată evaluării pregătirii cu privire la conducerea raţională bazată pe reguli de siguranţă. Această probă are loc, pe cât posibil, pe drumuri situate în afara zonelor construite, pe drumuri expres sau pe autostrăzi (sau alte drumuri similare), precum şi pe toate tipurile de drumuri publice urbane, acestea trebuind să prezinte diferite tipuri de dificultăţi pe care un conducător auto le poate întâlni. Este preferabil ca această probă să se desfăşoare în diverse condiţii de intensitate a traficului. Timpul de conducere pe drum trebuie să fie folosit în mod optim pentru a evalua candidatul în toate zonele de circulaţie pe care le-ar putea întâlni. Durata minimă a acestei probe este de 60 de minute. Candidaţii admişi la această probă vor putea susţine examenul practic prevăzut la b);
- b) o probă care vizează cel puţin pct. 1.4, 1.5, 1.6, 3.2, 3.3 şi 3.5 din Anexa nr. 2a) la OMT nr. 1214/2015. Durata minimă a acestei probe este de 30 de minute;
Pentru a fi admişi la examenul de obţinere a CPI, candidaţii trebuie să fie declaraţi admişi atât la examenul teoretic, cât şi la toate probele parţiale ale examenului practic.
Alte informatii utile
Ce trebuie sa stii? Ce trebuie sa faci? Cu ce te ajutam noi?
Persoanele care doresc inscrierea la scoala de soferi trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
• Sa aiba virsta de cel putin 18 ani impliniti la data examenului pentru categoriile B,C,CE (cursurile pot fi incepute cu 3 luni inainte de implinirea varstei de 18 ani).
• Sa nu fi fost condamnata, prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tilharie sau de furt al unui autovehicul.
• Sa fie apta din punct de vedere medical pentru categoria solicitata.
• Sa fie apta din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehiculele pe drumurile publice.
Tematica de pregatire este avizata de Autoritatea Rutiera Romana iar pe parcursul desfasurarii cursurilor noi asiguram gratuit bibliografia recomandata.
Cursurile vor fi sustinute de lectori atestati ,bine pregatiti profesional avand experienta in domeniul transporturilor rutiere , dispusi oricand sa raspunda intrebarilor dvs.
Cursurile organizate de scoala noastra sunt conforme programei de pregatire avizata de ARR iar costurile sunt accesibile pentru toti cei care doresc sa urmeze cursurile scolii noastre.
Va stam la dispozitie!
- 0722.731.991